La Biblioteca Pública Episcopal de Barcelona conserva una col·lecció de més de 374.000 exemplars.
EDITORIAL Foto: Agustí Codinach
El que no es troba a internet
Redacció 13/04/2021

El novel·lista catòlic André Maurois, profund coneixedor de l’ànima humana, sostenia que «el primer i principal problema que un bon bibliòfil ha de resoldre és aquest: crear una biblioteca excel·lent amb els menys llibres que sigui possible». Jaume Traserra, bisbe de Solsona (2001-2010), deia que hi ha llibres que són com vells amics, als quals un torna una vegada i una altra per rellegir-los i fruir-ne: els llibres són els mateixos, però varia la situació vital i l’estat emocional de lector que, en rellegir-los, és com si hi dialogués una altra vegada, descobrint-hi nous matisos. Segles abans, el metge i teòleg danès Thomas Bartholin sostenia que «sense llibres, Déu roman silenciós, la justícia, adormida, les ciències naturals, aturades, la filosofia, coixa, les lletres mudes, i tot embolcallat com en unes gelades tenebres».

En la nostra era digital, els llibres es relativitzen a causa d’un tòpic molt estès i fals: «Avui tot es pot trobar a internet.» Institucions i famílies es desfan dels llibres, de vegades valuosos, perquè diuen que ja els han llegit i que no fan més que ocupar lloc. Aquest comportament, fins a cert punt explicable, però, sovint, mal gestionat, comporta pèrdues incalculables. Hi ha congregacions religioses que, quan mor un dels seus membres —potser un acreditat professor o un intel·lectual de prestigi—, es desfan ràpidament i expeditiva dels seus llibres que, sovint, van a raure a deixalleries. Hi ha també clergues diocesans que apleguen molts llibres que, a la seva mort, es dissolen o passen a engruixir grans biblioteques que són en realitat magatzems. Per contra, hi ha comportaments generosos com el del promotor cultural Josep Maria Ainaud de Lasarte que, els darrers anys de la seva vida, havent perdut la vista, convidava els familiars i amics que el visitaven a emportar-se els llibres que volguessin perquè ell ja no podria rellegir-los. Hi ha biblioteques eclesiàstiques que troben aliances en el món civil: així, la Biblioteca Pública Episcopal, mercès a la Facultat de Filosofia, està integrada dins la xarxa de biblioteques de la Universitat Ramon Llull.

Des del 1925 a Catalunya se celebrava el Dia del Llibre en una data comercialment poc avinent per a la venda. Per això els llibreters barcelonins Bosch i Castells buscaren una data més propícia. S’adonaren que el dia de Sant Jordi —patró de Catalunya des del segle XV— coincidia amb l’aniversari de la mort de Shakespeare (23/04/1616) i, pràcticament, amb la de la mort de Miguel de Cervantes (el 22/04/1616). Per una coincidència, es va escaure també la mort de Josep Pla (23/04/1991), ara fa trenta anys, que finà assistit per fra Marc Vallès, un savi monjo de Poblet, per cert traspassat recentment.

La Diada de Sant Jordi és en l’origen del Dia Internacional del Llibre, una festivitat que la Unesco va establir el 1995. Coherents amb aquesta aportació catalana universal, hauríem de ser conscients del valor dels bons llibres i de la importància de gestionar apropiadament les nostres biblioteques.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET