AQUESTA SETMANA Foto: vereguglielmone / Cathopic.com
Examen de consciència digital
Leticia Soberón 02/02/2021

El paper de les xarxes socials en els esdeveniments populistes —el més clamorós de tots, la invasió del Capitoli a Washington— ens obliga a un examen de consciència als qui impulsem una presència de l’Evangeli en aquest entorn tecnocultural. Creiem sincerament que la pau i la misericòrdia de Crist haurien de ser anunciades en tot ambient humà, i l’ecosistema digital ho és.

Quines característiques, però, tenen les xarxes socials, que magnifiquen tant els elements emotius i irracionals de la societat?

Poden ser comparades amb les places de mercats i socs a totes les poblacions del món, on les mentides i els rumors corren de boca en boca sense filtre ni anàlisi. Com més escabellades, més difoses, només que a escala mundial i de manera instantània. I es tornen incendiaris si fan créixer els ressentiments, prejudicis i rancúnies que nien en molts cors, tan profunds en les persones que pateixen injustícies, desencisades amb els defectes del sistema i que tenen set de reivindicacions.

I encara una altra característica: els grups es reclouen en cercles tancats de continguts que convergeixen amb els seus propis pensaments; no reben més que el que ja coincideix amb els seus interessos i prioritats, la qual cosa genera bombolles autoreferents d’ideologies excloents, alienes al diàleg, el debat i la distància crítica que evitaria una radicalització cada vegada més gran.

L’Evangeli va en sentit contrari: anomena al pa, pa, i al vi, vi. Impulsa a veure la realitat d’allò diferent i a acollir-la sense enganys. A considerar els motius de l’altre. A bastir ponts i cercar el que ens uneix. A apreciar, i estimar!, els qui pensen diferent. Proposem i anunciem Crist en un to clar, nítid, però sense acritud ni retrets.

Davant dels populismes i la radicalització, la pau i la misericòrdia del Senyor són més necessàries que mai, especialment a les xarxes socials.

Leticia Soberón  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET