AQUESTA SETMANA Foto: Agustí Codinach
«Les nostres vides són importants»
Grau Ussetti, director del Centre Sant Jaume (Fundació Carles Blanch) 17/12/2020

Amb aquesta frase tan simple i tan carregada de sentit un supervivent de l’incendi sostenia la seva reclamació davant de l’Ajuntament de Badalona, poques hores després que el foc reduís a cendres el que fins la nit anterior havia pogut considerar el seu refugi: una nau abandonada al barri de Gorg on convivien uns centenars de persones amb somnis d’un projecte de vida i futur millor.

A Badalona, des del 5 de gener de 2019, hem viscut diferents incendis d’habitatges, l’enderroc d’un bloc sencer de vivendes, l’afectació del Covid-19 i, finalment, l’incendi de la nau del barri de Gorg amb un denominador comú: els afectats són persones que viuen en alts nivells de vulnerabilitat, al límit de l’exclusió social i que viuen i senten com els diferents nivells institucionals de govern mantenen una distància molt gran cap a elles. Quants missatges hem sentit de consol, de proximitat, d’empatia, de calidesa humana davant el patiment per part dels representants polítics?

Davant d’aquesta commoció, em venen al cap diferents passatges de l’Evangeli on se’ns explica com Jesús, durant la seva etapa vital més intensa, precisament va decidir ser valent, apropar-se als més exclosos i trencar amb els prejudicis i estigmes del seu temps. Afrontar aquestes situacions en públic no pot ser un càlcul electoral, ha de ser una resposta humanitària.

A Badalona el 2020 s’han intensificat sinergies i col·laboracions ciutadanes solidàries de sensibilitats molt diferent que pretenen donar una resposta clara i immediata d’implicació amb aquests col·lectius. Un objectiu comú és clar: qualsevol vida té sentit per ella mateixa i, per tant, no podem negar-los el sentit de l’existència, no podem obviar les seves necessitats bàsiques quotidianes més essencials ni els seus drets com a humans.

El repte és gran: articular respostes a les diferents situacions (molt complexes en alguns casos) que dignifiquin la vida de qualsevol persona reconeixent el sentit ple de la seva existència perquè cada vida és important.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET