AQUESTA SETMANA 
El poder de les preguntes
Leticia Soberón 24/11/2020

Acabo de tenir una conversa amb un amic entranyable, per a més senyes sacerdot, salvadorenc, bisbe auxiliar i cardenal de l’Església. És Gregorio Rosa Chávez. He parlat en diferents ocasions d’ell en aquest espai, i permeteu-me que avui ressalti un aspecte de la seva personalitat que mai no deixa d’impressionar-me. Quan li planteges qualsevol afer, lluny de precipitar-se a donar la seva opinió o fer afirmacions, sorprèn la seva capacitat de plantejar preguntes. No són preguntes inquisitives, no furguen en aspectes aliens a la conversa. Tampoc no són preguntes banals o de simple tràmit. Al contrari, són interrogants sincers, profunds, que planteja des del desig de comprendre’t més bé i et permeten aclarir, precisar, ampliar el que li estàs dient. Per respondre-hi has de capbussar-te en la teva pròpia experiència, anar més enllà d’allò automàtic o de la simple informació, per comprometre’t amb la teva resposta, habitar-la, fer-te’n responsable.

 

Que en són, de poderoses, les bones preguntes! Com podem arribar a conèixer-nos, si aprenem a preguntar-nos així quan som davant d’alguna disjuntiva o fins i tot davant d’alguna convicció! La meva especialitat actual, la intel·ligència col·laborativa, intenta conrear decididament aquesta capacitat heurística d’avançar plegats plantejant-nos preguntes encertades i ben formulades, que ens permetin fer mineria de la nostra pròpia experiència, lligar caps, trobar tendències o constants, i aventurar respostes sempre provisionals per afrontar desafiaments.

 

Però ell, en això, és un mestre. Les seves preguntes et col·loquen davant de tu mateixa i d’alguna manera et toquen el cor. Una que em va plantejar sobre un projecte del qual li vaig parlar, va ser: «Què opinen els seus promotors de la Fratelli tutti?» «Què farien si es trobessin amb Mons. Romero?» Gràcies per les preguntes, Eminència! I per la bona amistat amb què les planteja. Intentaré aprendre a preguntar i a preguntar-me, per comprendre millor, per estimar millor.

Leticia Soberón  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET