Theodore E. McCarrick
VATICÀ 
Errors, subestimacions i falsedats en el cas McCarrick
El Vaticà publica un informe “afligit per les ferides que va provocar en les víctimes”
Redacció 11/11/2020

Errors, subestimacions i informació incompleta i parcial a la Santa Seu”, juntament amb falsos juraments i judicis positius sobre l’activitat pastoral. Així explica el Vaticà com Theodore Edgar McCarrick va poder convertir-se en bisbe, arquebisbe i cardenal, un purpurat particularment influent als Estats Units.

Això és el que es proposa explicar l’Informe sobre el coneixement institucional i el procés de la presa de decisions de la Santa Seu sobre l’excardenal Theodore Edgar McCarrick (del 1930 al 2017) publicat per la Secretaria d’Estat del Vaticà i realitzat a petició del papa Francesc

Acusat d’abusar sexualment de menors i adults seminaristes, McCarrick va ser expulsat del Col·legi Cardenalici el 18 de juliol del 2018 i de l’orde dels bisbes, i va ser dimitit de l’estat clerical pel Papa el 15 de febrer del 2019.

Com ha explicat el secretari d’Estat, el cardenal Pietro Parolin, “publiquem l’informe afligits per les ferides que el cas ha provocat en les víctimes, en les seves famílies, en l’Església als Estats Units, en l’Església universal”.

Es tracta d’un text exhaustiu, que ha necessitat d’un examen acurat de tota la documentació rellevant als arxius de la Santa Seu, la nunciatura a Washington i les diòcesis dels Estats Units involucrades de diferents maneres. La complexa investigació s’ha integrat, a més, amb la informació obtinguda de les converses amb els testimonis i les persones informades dels fets.

El cardenal Parolin descriu que amb aquest informe “hem anat a la recerca de la veritat, oferint material útil per respondre les preguntes plantejades pel cas”. En aquest sentit, convida a llegir el document “en la seva totalitat (...) perquè només a partir de la visió global i del coneixement, en la seva totalitat, d’allò reconstruït dels processos de presa de decisions que es refereixen a l’excardenal McCarrick, serà possible comprendre el que ha passat”.

En els dos darrers anys, mentre es feia la investigació que ha donat com a resultat l’informe, explica Parolin, “hem fet passes significatives per assegurar la màxima atenció a la protecció dels menors i intervencions més eficaces per evitar que es repeteixin certes decisions preses en el passat”.

Com també diu el secretari d’Estat, aquest informe ajudarà a “una reflexió profunda i a preguntar-nos què més podem fer en el futur, aprenent de les doloroses experiències del passat. (...) El dolor va acompanyat d’una mirada d’esperança. Perquè aquests fenòmens no es repeteixin, a més de normes més eficaces, necessitem una conversió dels cors”.

  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET