AQUESTA SETMANA Foto: Alejandra Inés Arias / Cathopic.com
Paràbola del melic
Leticia Soberón 27/10/2020

Tots tenim al cos un senyal inesborrable —el melic—, que ens recorda que provenim d’uns altres éssers humans: no ens vam donar l’existència a nosaltres mateixos. Som resultat d’una trobada més o menys grata entre dues persones els gens de les quals van donar lloc als nostres en una nova combinació irrepetible. Ells, d’altra banda, provenen d’altres, i així fins a l’inici de la història humana. Com hem d’agrair el fet simple i portentós d’existir! D’uns fets més o menys dolorosos, d’unes persones concretes, amb virtuts i defectes. Tal com van ser.

Parlo d’aquest tema perquè s’escampa la tendència de voler «esborrar» part de la història dels països i societats, traient estàtues i canviant els noms dels carrers, com si un nen volgués esborrar de la seva història les empremtes de la seva mare o del seu pare, per desacord amb el que van fer l’una o l’altre. Podrà esborrar les fotos, canviar-se els cognoms, oblidar els esdeveniments. Però als seus gens porta la traça inevitable d’aquells éssers humans que van possibilitar-ne l’existència. Això no el lliga, sinó que és la condició de possibilitat del seu ésser i la seva capacitat d’optar. Així nosaltres amb la història. Més enllà de com ens l’expliquen, la història és la que és i no podem canviar-la. Fent caure a terra estàtues d’algun dels nostres avantpassats no fem res més que expressar un desacord —legítim— amb algunes de les seves accions, però no oblidem que som part inextricable de la nostra pròpia existència. D’una altra història, n’haurien nascut d’altres, no cadascun i cadascuna dels qui realment avui existim.

Apreciem i agraïm el corrent de l´ésser que ens va fer possibles. I sí, amb mirada crítica, decidim com afrontar els reptes del present, que són la nostra autèntica co-responsabilitat.

Leticia Soberón  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET