EDITORIAL 
La pena de mort és inadmissible
Redacció 22/01/2019

«No mataràs» és el cinquè manament de la Llei de Déu. En el decurs de la història s’han fet massa excepcions a aquest manament taxatiu, però progressivament la humanitat ha anat també prenent consciència que la pena capital no resol res; a més que no disposem de la vida d’altri i que no és cert el principi pedagògic de creure que executar un ésser humà pot ser una bona prevenció contra la reincidència, tampoc no és legítim d’usar-la per reprimir l’oposició interna, la dissidència, en nom de la seguretat o de la lluita contra el terrorisme. «La vida humana és sagrada perquè des del seu origen suposa l’acció creadora de Déu» (Cf. CEC, 2258). La modificació del cànon 2267 del Catecisme de l’Església catòlica l’agost passat és categòrica i tanca del tot aquesta porta, que ja estava ajustada en la redacció anterior: «La pena de mort és inadmissible perquè atempta contra la inviolabilitat i la dignitat de la persona.»

Mai com ara tants països no s’havien oposat a la pena capital: 121 dels 193 estats membres de les Nacions Unides han votat a favor de suspendre les execucions: aquí entren països que han abolit la pena de mort de la seva llei i països que la mantenen però que es comprometen a no dur a terme cap execució durant aquest any. En quaranta anys s’ha passat de 16 països abolicionistes a 106.

En aquest número de Catalunya Cristiana hi dediquem el Primer Pla. També hi ha una entrevista a SueZann Bosler, que fou testimoni de l’assassinat del seu pare i ella mateixa va viure la mort de prop. Aquest fet luctuós va ser, en canvi, l’impuls principal per a una missió de tota la vida per l’abolició de la pena de mort, havent de vèncer les resistències dels jutges i els tribunals. El seu pare, Bill Bosler, fou ministre de l’Església de Bethren, una petita denominació anabaptista que, juntament amb els quàquers i els mennonites, advoquen per la no-violència com a principi bàsic del cristianisme. Encara recent la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, veiem amb esperança com l’oposició a la màxima pena, pot ser també un factor d’enfortiment ecumènic....


  El Rosari   Cant de la Salve
  Laudes   Vespres
  Completes   Missa Catedral
  Missa Montserrat
Urgell Solsona Vic Lleida Tortosa Tarragona San Feliu de Llobregat Terrassa Barcelona Girona
  INTRANET