El centre d’estudis Cristianisme i Justícia ha publicat la seva reflexió de cap d’any, que porta per títol (Com)moguts per la realitat. L’encapçala amb un llistat de titulars publicats als mitjans de comunicació al llarg del 2022 i que constaten la dificultat, si no heroïcitat, d’acabar l’any amb una declaració sense caure en el desànim i el nihilisme.

Malgrat tot, Cristianisme i Justícia fa una crida al moviment com a resposta necessària un cop prenem consciència del que passa al nostre voltant. “Aquesta és la nostra realitat, la realitat que ens toca habitar en aquest moment. Però habitar-la no significa que ens hi haurem de resignar”, diu el text.

En primer lloc, la declaració adverteix que cal saber llegir el que passa al món. Això vol dir anar més enllà dels titulars i tenir present, per exemple, que, a més de la guerra d’Ucraïna, hi ha una trentena de conflictes armats actius repartits pel món, la majoria d’ells oblidats. O descobrir que mentre augmenta el nombre dels qui passen gana, el cereal es converteix en moneda de negociació d’aliances geopolítiques i econòmiques.

Cal intentar comprendre la realitat, però més important és “deixar-nos (com)moure per ella”

Però el text de Cristianisme i Justícia insisteix sobretot que si és necessari intentar comprendre la realitat, ho és encara més deixar-nos (com)moure per ella. “Obrir el diari o rebre les alertes de les últimes notícies en el mòbil implica no tan sols saber i prendre consciència del que passa al nostre voltant o a l’altra punta del planeta, implica també moviment”, perquè “no hi ha fugida possible ni ajut que pugui venir de l’evasió i l’immobilisme”, argumenten.

I el moviment pel qual aposta el centre apunta cap a la solidaritat, cap a no només fer-se càrrec de la realitat, sinó encarregar-se’n, tal com apuntava Ignacio Ellacuría. “Només des d’aquí podrem generar no ja un nou món possible, sinó noves formes tangibles de ser i estar des de la cura, l’amor, la igualtat, la resistència, la quotidianitat, l’ajuda mútua… Només així, actuem com a Església en sortida.”

La reflexió acaba recollint també alguns titulars positius, que apunten cap a escletxes de moviment i d’esperança.

La declaració de cap d’any va en la mateixa línia del missatge que ha llançat Cristianisme i Justícia en la seva campanya de Nadal, amb el lema Una reflexió que ens (com)mou, que orienta aquest moviment en la direcció de la fraternitat, l’esperança i la comunitat, com a tres claus per a la transformació d’aquesta realitat.

Actualment es distribueixen prop de 50.000 exemplars dels Quaderns CJ

Amb més de 40 anys de trajectòria i 230 quaderns publicats i distribuïts gratuïtament arreu, Cristianisme i Justícia vol contribuir a descentrar la mirada, dirigir-la a conflictes invisibilitzats i oferir una anàlisi més acurada de la realitat. Els Quaderns CJ responen a aquesta necessitat. Amb una distribució de prop de 50.000 exemplars, aquest any se n’han publicat cinc, que s’han ocupat de qüestions com la situació actual dels drets humans, el reconeixement de les persones LGTBIQ+ en l’Església, el plor, la pobresa o el malbaratament alimentari. Enguany també s’ha presentat el primer Anuari de CJ. Un nou format que recopila el més destacat que s’ha treballat al centre durant l’any. 

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!