Missatge del papa Francesc per a la Jornada Mundial de la Pau

No esclaus, sinó germans és el títol del missatge del papa Francesce per a la propera Jornada Mundial de la Pau, l’1 de gener. En la presentació d’aquest text, el cardenal Peter Kodwo Appiah Turkson, president del Consell Pontifici Justícia i Pau, ha assenyalat que el tema escollit pel Papa no afecta «només al fonament de la pau, sinó a la seva realització concreta en les relacions interpersonals». En aquest sentit, ha destacat que vol ser una “invitació a transformar les relacions socials d’una relació de dependència-esclavatge, i de negació de la humanitat de l’altre, en una relació de fraternitat viscuda entre germans i germanes, com a fills d’un mateix Pare”.

Segons el cardenal Kodwo, es tracta d'”un camí de conversió per als creients que porta a veure en l’altre no un enemic que cal combatre o un ésser inferior per explotar, sinó un germà o germana per estimar i al qual alliberar de totes las cadenes de l’esclavatge”.

Partint de la carta de sant Pau a Filemó i d’altres passatges bíblics, el Pontífex, ha assenyalat el president del Consell Pontifici Justícia i Pau, “mostra que en el pla de Déu per a la humanitat no hi ha lloc per a l’esclavatge perquè Déu crida a tots els seus fills a renovar les relacions personals respectant en cadascú la imatge i semblança del Creador, així com la dignidad inviolable de cada persona, confiats en la Bona Nova de Jesucrist, capaç de renovar el cor humà, allà on el pecat va abundar”.

Actualment la fraternitat es continua rebutjant a molts punts del planeta i es reflecteix en diferents formes d’esclavatge modern, com Francesc va recordar durant la signatura al Vaticà de la declaració comuna dels líders religiosos contra l’esclavatge.

En la perspectiva del compromís común contra el tràfic de persones i d’altres formes d’esclavatge, el cardenal ha destacat alguns punts. En primer lloc, el fet que l’esclavatge, «fruit i signe de ruptura de la fraternitat i del rebuig de la comunió”.

Un altre aspecte que ha subratllat el cardenal Turkson és la família. I ha afirmat que aquesta institució és “lloc d’acollida i promoció de la vida” i no es pot permetre que “passi a ser un lloc on la vida és menyspreada, negada, manipulada i venuda”. Finalment, per derrotar l’esclavatge modern, cal “una mobilització de dimensions comparable a les del mateix fenomen”, que parteixi de tots els àmbits per eliminar aquesta “xacra de la humanitat”.

D’altra banda, ha comentat el purpurat, l’Església “ha de continuar denunciant totes les formes d’esclavatge i violació de la dignitat de la persona, oferint alhora, mitjançant l’acollida i la proximitat, el testimoni d’una vida lliure, renovada i oberta a la transcendència“.

Finalment, el cardenal Turkson ha dit: “Hem de treballar plegats i incansablement fins que no hi hagi una persona esclavitzada en aquest món, perquè ningú no pot alliberar-se prescindint dels altres, de la humanitat i de la creació”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!