Mirades és un projecte compartit per les 37 escoles Vedruna de Catalunya que ha estat mereixedor del 1r Premi Encoratja! promogut per la FECC i Blanquerna-URL.

L’educació de la mirada, l’educació de la manera com ens mirem a nosaltres, de com mirem els altres i tot el que ens envolta és imprescindible per contribuir a la «humanització» dels alumnes. Tal com ens diu el papa Francesc i recull el Pacte Educatiu Global, un procés educatiu finalitza amb èxit quan els alumnes s’humanitzen. És a dir, quan reconeixen «l’altre» i es posen al servei dels altres.

Per aconseguir aquest propòsit proposem inspirar-nos en la mirada de Jesús de Natzaret. Si descobrim com és la seva mirada podem aprendre a mirar-nos i a mirar els altres amb els ulls de Jesús. La mirada de Jesús és compassiva, ens interpel·la, està atenta, ens compromet, ens transforma, ens mobilitza… i ens porta a estimar.

Aquesta manera de mirar amb el cor va inspirar Joaquima de Vedruna a renovar la pròpia mirada sobre ella mateixa i la seva vida, una mirada que li va permetre veure i reconèixer els altres, especialment els més desprotegits de la seva societat, per finalment veure el món amb uns altres ulls, i encendre el desig d’actuar per fer-lo més just i fratern.

Així doncs, el projecte Mirades proposa educar la MIRADA AMB EL COR dels alumnes cap endins, cap al seu interior, per trobar-hi el SENTIT que els permet mirar i reconèixer els altres d’una manera renovada, FRATERNA, humana, per finalment obrir la mirada cap al món sencer i sentir la necessitat de posar les seves capacitats, actituds i aptituds al SERVEI de la societat en la construcció d’un món millor. Tal com diu el papa Francesc quan parla del Pacte Educatiu Global: «El veritable servei de l’educació és l’educació dirigida al servei.»

El projecte Mirades orienta el treball evangelitzador i en valors cristians a les escoles Vedruna durant el cursos 2021-2022, 2022-2023 i 2023-2024. També compta amb una pàgina web (https://mirades.vedruna.cat/) per facilitar el treball en els centres i per recollir el resultat de les seves activitats.

En aquesta mirada global, l’apadrinament d’un infant o un jove és la cara visible del projecte solidari. Cada curs fem diferents activitats per contribuir a fer-lo realitat.

La relació amb diverses entitats fa que la xarxa Vedruna estableixi lligams amb altres xarxes solidàries, conegui nous projectes i hi pugui col·laborar. Aquestes dinàmiques faciliten als alumnes l’acció i el servei als més necessitats.

L’apadrinament de projectes solidaris és possible gràcies a ONG diverses amb les quals col·laborem: Fundación VIC, Save the Children, Fundació Vicente Ferrer, Sed, Metges sense Fronteres, Options… que ens fan arribar les seves propostes solidàries i ens faciliten testimonis que apropen els nostres infants i joves a noves realitats i els conviden a renovar la seva mirada.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!