L’Esperit d’Assís

Fa trenta anys que Sant Joan Pau II, amb intuïcióprofètica, convocava els principals líders religiosos del món a pregar per lapau al bressol de Sant Francesc d’Assís. En el rerefons un fet històric: el1219 Francesc, en contra del parer de tots i en plena croada, viatjà a Damietaa uns quilòmetres al nord del Caire i allí es troba amb el soldà d’Egipte Malikal Kamil. Els soldats amb la paraula de les armes, ell, germà dels pobres, ambla paraula de la pau.

El 1986, el Papa Wojtyla, com a amfitrió, posat alcentre però al mateix nivell, tenia a banda i banda els principals lídersreligiosos del món. Es tractava de pregar junts, cadascú des de la pròpiatradició, per una causa comuna: la de la pau. La força icònica de la trobadafeia emmudir les veus dels qui hi veien perill de sincretisme.

Les trobades de pregària per la Pau s’han anatcelebrant puntualment cada any en una ciutat diferent en un clima fraternal, dediàleg i festa. La propera serà a alemanya a Münster i Osnabrück. És un motiude goig que trenta anys després l’Esperit d’Assís continuï viu. A la trobada d’enguany que portava elsignificatiu títol “Set de pau. Religions i cultures en diàleg” hi assistiren511 representants de les diverses religions i un total de 10.000 persones.Catalunya hi estigué ben representada pel Cardenal Lluís Martínez Sistach, queva presidir una taula sobre els canvis que ha produït la misericòrdia al llargde la història i el Dr. Armand Puig, rector de l’Ateneu Eclesiàstic Sant Pacià,que en va presidir una altra sobre “El martiri dels cristians al segle XX”. ElRabí David Brodman afirmava: “per a mi l’Esperit d’Assís és el millor exempled’humilitat, de santedat i de resposta a la tragèdia de la Shoah i de totes lesguerres”. Syamsuddin, president del consell dels Ulema d’Indonèsia, la nacióamb la més gran població musulmana del món, insistí que “l’Islam és una religióde pau. Déu ha creat els homes diversos, diu l’Alcorà, perquè puguin apreciar ienriquir-se de la diferència”. A la cloenda el papa Francesc va dir: “només lapau és santa [i no la guerra] (…) Desitgem que homes i dones de religionsdiferents, es reuneixin i creïn concòrdia, especialment allí on hi haconflictes. El nostre futur és viure junts. Per això som cridats aalliberar-nos del pesat farcell de la desconfiança, del fonamentalisme i del’odi” (…) La inauguració de la trobadad’Assís d’enguany celebrada com la de fa trenta anys a la pàtria de SantFrancesc va ser saludada amb l’aparició al cel de l’arc de Sant Martí en lacerimònia d’inauguració: l’arc iris, signe de l’aliança de Déu amb el seu poblei present en el logo dels organitzadors, la Comunitat de Sant’Egidio, a qui calfelicitar cordialment.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!