L'Església denuncia la "indiferència" amb els immigrants

El Secretariat de la Comissió Episcopal de Migracions, Confer, el Servei Jesuïta a Migrants i Càritas han expressat la seva consternació davant les vulneracions de drets humans que es produeixen a la Frontera Sud i la manca d’accés a protecció internacional.

En un comunicat conjunt, les entitats alerten de la “globalització de la indiferència”, en paraules del papa Francesc, i animen la societat a “anar més enllà del sensacionalisme (…) i prendre consciència de les causes que produeixen sense interrupció aquests fets dramàtics”.

Els signats estan alarmats per l’augment de morts al pas fronterer del Sud i afirmen que la societat no pot “tolerar lleis, ni actuacions de les forces i cossos de seguretat que suposin més patiments i vulneracions de drets de les persones. La nostra passivitat i indiferència reforcen i legitimen aquest tipus de pràctiques, que amenacen la vida i els drets humans de les persones immigrants, els sol·licitants d’asil i els refugiats”.

L’ús desproporcionat de la violència a la tanca de Melilla i les pràctiques d’expulsió fetes sota legalitat dubtosa fa que les entitats considerin que les mesures i actuacions entorn la frontera “únicament aconsegueixen incrementar el patiment, dolor i mort de totes aquelles persones que arrisquen la vida, i fins i tot la perden, mentre busquen benestar, seguretat i proteció a les portes d’Europa”.

Per això, insisteixen que la condició d’irregularitat legal no ha de permetre menysprear la dignitat de l’emigrant, “cal subratllar, a més, que entre els qui arriben hi ha moltes persones refugiades amb dret a protecció”. En aquest sentit, denuncien que des dels tràgics esdeveniments de Lampedusa, de fa un any, “no només no hem millorat, sinó que les polítiques públiques de control de les fronteres i d’accés a protecció internacional s’han endurit“.

Les entitats insten que les tasques de protecció i vigilància de les fronteres es facin sota “el compliment més estricte dels drets fonamentals, la legislació nacional i europea i els tractats internacionals ratificats per Espanya. I reclamem com a màxima prioritat evitar nous patiments, respectar la vida humana i garantir el dret a l’asil“.

Finalment, prenent la Bíblia com a referència, conviden tots els agents d’Església, comunitats cristianes i societat “a mantenir una actitud personal i col·lectiva d’acollida i hospitalitat, amb la màxima alerta i denúncia d’aquests fets, que no són nous, i davant dels quals no podem mantenir-nos indiferents”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!