El 28 de gener el Brasil celebra el Dia Nacional de Lluita contra el Treball Esclau. Aquesta data, coneguda com el dia “D” de combat al treball esclau, recorda els assassinats de tres inspectors de treball i del xofer, que van tenir lloc el gener del 2004 durant la inspecció de propietats rurals a la regió d’Unaí.

Enguany, l’Església brasilera torna a reafirmar el compromís amb la vida dels treballadors i diu “no” al treball esclau. Alhora, defensa el dret inviolable al treball digne per a tothom, homes i dones.

A través d’una nota, la Comissió per al Combat al Tràfic de Persones de la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil, la Comissió per a l’Acció Sociotransformadora i la Comissió per a la Pastoral de la Terra fan una crida als cristians i a persones de bona voluntat perquè aquest 28 de gener sigui una fita en la lluita contra l’esclavatge contemporani.

“Reclamen que l’Estat brasiler intensifiqui el seu compromís històric amb polítiques efectives que puguin inhibir el delicte de treball esclau”

El comunicat demana esforçar-se en la protecció i suport de qui lluita per acabar amb aquesta xacra.

La nota també la subscriuen 103 entitats més que coincideixen en el fet que “l’explotació de l’ésser humà mitjançant el treball esclau és una violació gravíssima dels drets de la persona humana, en nega la dignitat i en especial el dret al treball digne, molts cops en un context de discriminació greu i abús de la vulnerabilitat”

Des del 1995 fins avui, unes 60.000 persones han estat rescatades de l’esclavatge al Brasil. Segons les darreres dades del Ministeri de Treball, l’any 2022 va acabar amb 2.575 persones alliberades. Un rècord absolut pel que fa a les xifres de redempció comptabilitzades en els últims nou anys.

Actualment l’esclavatge es tradueix en imposició d’horaris de treball esgotadors o condicions degradants, servitud per deutes o el treball forçat.

“La societat té la responsabilitat d’exigir una economia que valori la dignitat humana per sobre de la cobdícia i això implica posar fi a la pràctica del treball esclau”

El treball esclau persisteix en activitats com l’agricultura, la ramaderia a gran escala, la construcció civil, confeccions, carboneria, mineria, serveis hotelers o treball domèstic.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!