La parròquia de la Mare de Déu de Betlem està immersa en un projecte pastoral molt ambiciós que suposarà una reforma integral de totes les seves instal·lacions, avui dia molt deteriorades. La primera conseqüència visible que comportarà serà que la tradicional exposició de pessebres, ubicada durant el període nadalenc a la cripta del temple, no podrà obrir-se al públic.

«Quan vaig arribar a la parròquia fa dos anys, una de les meves primeres decisions va ser dur a terme la revisió a fons de les instal·lacions. Un arquitecte del bisbat va realitzar un informe en què es van constatar algunes deficiències importants. Per exemple, la instal·lació elèctrica no acomplia amb la normativa actual i el tema de l’accessibilitat s’havia de resoldre, sobretot per a les persones amb problemes de mobilitat. A més, s’hi van divisar desperfectes estructurals, com ara escletxes als murs», explica Mn. Adilson Tolentino, rector de l’església de la Mare de Déu de Betlem.

«Des de l’incendi de la catedral de Notre Dame de París l’abril del 2019, ha augmentat la sensibilització pel que fa a la seguretat als edificis històrics», comenta mossèn Adilson. I afegeix: «Com a rector, no puc permetre que hi hagi cap mena de risc per als feligresos. La seguretat de les persones preval per damunt de tot.»

S’està gestant convertir la parròquia de la Mare de Déu de Betlem en un centre d’estudi, execució i evangelització a través de la música

Aquestes greus deficiències al temple han coincidit amb la gestació d’un notable propòsit, per part de mossèn Adilson, de «convertir la parròquia de la Mare de Déu de Belén en un centre d’estudi, execució i evangelització a través de la música». Això comportarà ineludiblement «canviar els equips de megafonia, contractar professors de música, promoure la concessió de beques per a estudiants…».

Una reforma de tal envergadura demana una inversió considerable que, en aquests moments, «ni la parròquia ni la diòcesi s’ho poden permetre», assegura el rector. «El meu antecessor en el càrrec m’havia parlat d’un empresari, Miguel Arrufat, creient i nascut al barri on es troba la parròquia, que estava disposat a oferir la seva ajuda. És el director de la Universitat Internacional de La Rioja. Acompanyat d’una delegació del bisbat, vaig entrevistar-me amb aquest mecenes. Va estar molt receptiu i s’ha donat llum verda al projecte, que inclourà referències a l’espiritualitat que emana de les obres de Gaudí.»

Els diorames pessebrístics que s’han pogut visitar durant vuitanta anys ininterrompudament a la cripta de la parròquia de la Mare de Déu de Betlem són «autèntiques obres d’art», creades per l’Associació de Pessebristes de Barcelona. «El pessebre és un instrument altament evangelitzador en una societat descristianitzada com la nostra; una gran pedagogia visual cristiana», posa en relleu mossèn Adilson. I recorda que «amb les entrades, s’ajudava a finançar l’activitat social de la parròquia».

«Calculem que, un cop acabades les obres, al Nadal del 2024 podrà obrir-se novament al públic l’exposició de pessebres, tot i que potser serà reubicada en un nou espai», informa el rector.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!