A l’estel de Maria, que il·lumina el cel de Barcelona des del 8 de desembre de l’any passat, s’hi ha sumat ara la llum dels terminals dels evangelistes Lluc i Marc. Ha estat el vespre del 16 de desembre, al final del tradicional concert de Nadal, quan els hem vist encesos per primera vegada. Ho estaran cada dia fins al 8 de gener de 18 a 22 h. Com va passar amb l’estel de Maria, aquesta nova fita en la història de la basílica de la Sagrada Família s’ha viscut amb emoció i expectació.

I tot i això, el moment realment rellevant es preveu per a finals del 2023, quan veurem completat el conjunt dels quatre evangelistes, coronat amb el terminal del tetramorf, obra de l’escultor Xavier Medina-Campeny. Les torres envoltaran la torre de Jesucrist com en una aurèola, amb les ales superiors que culminaran la cota de 135 metres d’alçada.

La simbologia, com explica l’arquitecte Jordi Faulí, es remunta a sant Ireneu de Lió, que a partir dels quatre vivents que descriu el llibre de l’Apocalipsi, va identificar per primera vegada en la història els quatre evangelistes: Joan amb l’àguila; Lluc amb el bou; Marc amb el lleó; i Mateu amb l’àngel-home. Això succeïa al segle II i des d’aleshores el tetramorf (representació iconogràfica composta per quatre elements) s’ha consolidat en la iconografia cristiana.

“L’Evangeli de Lluc es representa per un bou, animal del sacrifici. El bou és l’animal de càrrega tranquil i humil, imatge de bondat i misericòrdia”, explica Faulí. D’altra banda, “Marc és el lleó perquè l’evangeli comença parlant del baptisme de Joan Baptista a Jesús, que, després, passa quaranta dies al desert entre les feres. A més, el lleó expressa la força de les paraules i la vida de Jesucrist, és símbol de coratge i reialesa”.

JORDI FAULÍ

“El bou és l’animal de càrrega tranquil i humil, mentre que el lleó és símbol de coratge i reialesa”

El tetramorf s’ha representat gairebé sempre amb ales i amb el llibre. “Hem posat les abreviacions dels evangelistes en vermell, com fa Gaudí amb les inicials dels apòstols, perquè s’identifiquin bé”, exposa Faulí. I afegeix que, pel que fa a les ales, “tenen la forma geomètrica d’un hiperboloide el·líptic, que Gaudí va utilitzar molt al final de la seva vida”.

Concert de Nadal a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès i el Cor Bruckner Barcelona. Foto: Agustí Codinach

Concert i activitats de Nadal

La il·luminació ha estat el colofó del tradicional concert de Nadal, que aquest any ha anat a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallès i ha comptat amb la col·laboració del Cor Bruckner Barcelona. Sota la direcció de Xavier Puig, han ofert un repertori de nadales d’arreu del món. Durant el concert s’ha estrenat la nadala per a cor i orquestra A les mans d’aquest infant del compositor Xavier Pagès-Corella i amb lletra de Joan Duran i Ferrer.

El cardenal Omella en les paraules d’obertura del concert. Foto: Agustí Codinach

Unes dues mil de persones han assistit al concert, entre les quals s’ha repartit el número especial que Catalunya Cristiana ha dedicat a la il·luminació de les torres de Lluc i Marc. El concert ha estat presidit pel cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona i president de la Junta Constructora del Temple, que precisament ha posat en relleu el número especial del nostre setmanari així com la retransmissió en directe que n’ha fet Ràdio Estel.

El cardenal ha recordat que “l’estel de Maria és signe de llum i esperança per a la ciutat de Barcelona i anuncia el naixement de Jesús“. Alhora, “ara Lluc i Marc estaran iluminats i seran reconeguts per tota la ciutat de Barcelona”.

CARDENAL JOAN JOSEP OMELLA

“Ara Lluc i Marc estaran iluminats i seran reconeguts per tota la ciutat de Barcelona

Entre les autoritats polítiques, cal destacar la presència de Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos, i d’Albert Batlle, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona.

Assistents al concert llegint el setmanari. Foto: Agustí Codinach

Una altra data marcada amb vermell en el particular calendari nadalenc de la Sagrada Família és la del proper dimarts 20 de desembre a les 18.30 h, quan oferirà una cantada infantil de nadales al carrer de la Marina, davant de la façana del Naixement, que anirà a càrrec de les corals i de músics infantils de les cinc escoles municipals de música de Barcelona.

També cal destacar la il·luminació dels grups escultòrics del Naixement, de l’Adoració dels Pastorsi del’Adoració dels Reis de l’Orient de la façana del Naixement des del dia 16 de desembre fins al 8 de gener, de 18 a 22 h.

I el fet que per primera vegada a la història, la basílica de la Sagrada Família participi al Festival de la Infància de Barcelona, que es farà del 27 al 31 de desembre al recinte Montjuïc de la Fira de Barcelona. La Sagrada Família oferirà el taller “Estem construint les torres. Ens ajudes?”, on s’explicarà l’estat actual i el procés de construcció de les torres centrals

Tal com ha manifestat a Catalunya Cristiana Esteve Camps, president delegat de la Fundació Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família, “amb motiu de la inauguració de la torre de Maria va haver-hi un esclat de participació del conjunt de la ciutat i, especialment, del barri de la Sagrada Família. Va ser un primer pas que volem mantenir per continuar aproximant la Sagrada Família a la ciutat i que la gent sàpiga que estem oberts”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!