Diumenge, 14 de maig, a les nou del vespre, tindrà lloc l’estrena a Montserrat de l’obra Missa per la Pau, de Bernat Vivancos, que serà interpretada per l’Escolania i Veus-Cor Infantil Amics de la Unió, sota la direcció de Lluís Vilamajó. L’entrada a la basílica de Santa Maria serà lliure. El concert es podrà veure —en un primer passi— el diumenge 21 de maig, a les 12.30, a través de les televisions de La Xarxa Audiovisual Local, i properament també es podrà escoltar per Catalunya Música.

La Missa per la Pau és una obra d’encàrrec per a doble cor de veus blanques, veus blanques solistes, orgue i percussions, que interpretaran dues de les corals infantils més importants de Catalunya. És un cant a un futur millor. Parteix de la guerra a Ucraïna, però es fa extensiu als conflictes bèl·lics d’arreu del món. És “un cant de llum i d’esperança en un món injust, desordenat i a voltes massa sever; i un missatge de pau és més necessari que mai”, en paraules del mateix Vivancos. “I fer-ho, sobretot, amb veus de nens i nenes és el millor missatge que podem oferir, no només representant la ingenuïtat i puresa de les seves veus, sinó també en tractar-se del nostre futur, que volem millor i més cordial”, afegeix.

Aquesta obra per a doble cor de veus blanques, veus blanques solistes, orgue i percussions no vol ser únicament una missa tradicional, i és que, a més dels textos litúrgics convencionals en llatí (Kyrie, Gloria, Sanctus, Agnus Dei) s’hi podran distingir obres del compositor preexistents i certes frases amb llengües catalana i estrangeres que s’hi intercalen juntament amb altres textos que —com incrustats de manera inesperada— ens parlen també de l’actualitat. Així, a més d’alguns interludis per a orgue sol, l’obra es completa amb El cant dels ocells i un arranjament de la tradicional ucraïnesa Floreixen les espines.

“L’última frase de la Missa, a l’Agnus Dei, resumeix bé allò que més anhelem: Dona nobis pacem, aquí cantat amb diferents llengües originàries de països en estat i temps de guerra”, explica Bernat Vivancos. Una altra de les particularitats d’aquesta iniciativa és el tipus de formació per a la qual està escrita: hi ha molta música coral a doble cor, però n’hi ha molt poca a doble cor de veus blanques; i “aquí hi ha la dificultat d’escriptura i l’interès de la proposta”, comenta.

Bernat Vivancos coneix les especificitats tècniques dels dos cors que interpretaran la seva “Missa per la Pau”

Cal dir que Vivancos és un gran coneixedor de les especificitats tècniques dels dos cors que estrenaran la partitura. D’una banda, va formar part de l’Escolania de Montserrat en la seva infantesa —també en van formar part Vilamajó i Joan Seguí, organista de la producció— i, més tard, va ser-ne director musical durant set anys. De l’altra, Veus-Cor Infantil Amics de la Unió, a més d’haver interpretat moltes de les seves obres corals, l’any 2016 va encarregar-li un recull de cançons per a orquestra i cor de veus blanques a partir de textos de diversos poetes catalans titulada Cançons nocturnes.

“Aquest projecte ha estat tot un repte per als dos cors”, afirmen Josep Vila Jover, director de la formació vallesana, i Llorenç Castelló, director de l’Escolania. És la primera vegada que s’ajunten un so com el de l’Escolania amb un com el de Veus, que són dos colors totalment diferents. Aquesta és una feina que han dut a terme juntament amb els músics que acompanyaran el doble cor: l’organista Joan Seguí i el percussionista Robert Armengol. Missa per la Pau és una coproducció de la Societat Coral Amics de la Unió, l’Abadia de Montserrat i el Teatre Auditori de Granollers, amb la col·laboració de la Fundació Pro Música Sacra.

La Missa per la Pau, de Bernat Vivancos, és el concert inaugural del Festival Internacional Orgue de Montserrat, Abat Cassià M. Just, in Memoriam 2023.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!