Entrevista al cardenal Parolin

Poc abans de l’inici del 36è viatge apostòlic del papa Francesc a Malta, l’1 i 2 d’abril, el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin, concedia una entrevista a Massimiliano Menichetti, de Vatican News, on valorava aquesta visita papal. Tot seguit us oferim un extracte d’aquesta conversa.

Amb quin esperit arriba el Papa a Malta?

Certament, aquest és un viatge molt esperat, precisament perquè ja ha estat aplaçat un cop a causa del Covid i, alhora, té lloc en aquest context de guerra que preocupa enormement el Sant Pare. Així que imagino que fa aquest viatge amb el dolor fort que ja ha manifestat en moltes ocasions en els darrers mesos, en les darreres setmanes pel que està passant a Ucraïna i repetirà la seva crida perquè s’aturin els combats, perquè callin les armes i es continuï el diàleg. Serà un esperit de dolor i participació en el patiment d’aquella població i una invitació a posar fi a la guerra.

“El Papa fa aquest viatge amb el dolor fort pel que està passant a Ucraïna”

Francesc serà el tercer Pontífex que visita Malta, un país amb una Església que s’enfronta als reptes típics de les societats occidentals. Com podem viure’ls, combinant identitat i diàleg?

També l’Església de Malta s’enfronta als problemes que ha d’afrontar una mica l’Església a tots els països occidentals. Hi ha una gran tradició religiosa i de proximitat a la gent i a les seves necessitats. Només cal pensar en les moltes obres que hi ha a Malta pel que fa a la caritat, l’atenció als darrers, l’atenció als malalts, als discapacitats i després tota l’educació, el tema mateix de l’emigració i l’atenció de l’Església.

“A Malta hi ha una gran tradició religiosa i de proximitat a la gent i a les seves necessitats”

D’altra banda, s’ha produït un cert declivi de la pràctica religiosa i un cert ensorrament dels valors cristians sobre els quals es fundava la societat. Penso que la resposta pot ser formular el binomi deixeble-missioner. Deixeble indica identitat, una forta identitat cristiana que prové d’una relació personal amb Jesucrist, del seguiment de Jesucrist. El cristià s’identifica i la seva identitat és ser deixeble de Jesucrist i, alhora, aquesta obertura ha de traduir-se sobretot a través d’un diàleg amb el món d’avui.

El 85% de la població de Malta és catòlica. El Papa els confirmarà en la fe, quina és l’esperança?

Espero que Malta es deixi confirmar en la fe i que aquesta fe es tradueixi en testimoni, en una presa de consciència forta de la necessitat que tenen els cristians maltesos de donar testimoni de la seva fe en el sentit de l’anunci. Podríem recordar el que deia Pau: Opportune et importune, en qualsevol moment, en qualsevol situació, que agradi o que no agradi, jo anuncio Jesucrist, anuncio el seu Evangeli. És a dir, un testimoni que vagi en aquest sentit i un testimoniatge que vagi en el sentit d’encarnar la pròpia fe precisament en la caritat i en l’acollida i amb respecte als altres.

Podeu llegir l’entrevista sencera AQUÍ.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!