El papa Francesc ha nomenat aquest divendres el teòleg català Francesc Torralba membre del Dicasteri per a la Cultura i l’Educació, format per un total de 34 membres d’arreu del món que formen la plenària, la majoria bisbes i cardenals. En la llista només hi ha tres laics. A més de Torralba, com a director de la Càtedra ETHOS de la Universitat Ramon Llull, també entren a la llista Paolo Ruffini, prefecte del Dicasteri de la Comunicació, i Rafael Vicuña, de la Pontificia Universidad Católica de Xile.

En una entrevista a Ràdio Estel, Francesc Torralba ha assegurat que el seu nomenament ha estat “una sorpresa, sobretot perquè és un canvi important” en relació amb el seu anterior servei “com a consultor del Consell Pontifici de la Cultura”. “És una oportunitat, un repte, una missió i me la prenc molt seriosament“, ha destacat Torralba, que ha explicat que el Dicasteri “tractarà principalment temes d’educació per assessorar el Papa i la Santa Seu de cara a encícliques o altres documents“.

Francesc Torralba en la presentació del seu llibre sobre la façana de la Glòria. Foto: Agustí Codinach

En la reforma de la cúria vaticana que es va aprovar l’any passat, es van unificar en un sol dicasteri les competències de la Congregació per a l’Educació Catòlica i del Pontifici Consell per a la Cultura. Francesc Torralba, ara com a membre del dicasteri, formarà part de la plenària i l’assemblea d’aquest organisme pontifici. Torralba ha reconegut que aquesta nova responsabilita l’obligarà “a modificar l’agenda de cada any, però no pas les obligacions o l’activitat diàries“. 

Francesc Torralba Roselló, nascut a Barcelona el 1967 és professor de la Universitat Ramon Llull a les tres facultats de Blanquerna i a la Facultat de Filosofia. A més, a la mateixa universitat, dirigeix la Càtedra Ethos d’ètica aplicada. És doctor de Filosofia i en Teologia i va centrar els seus estudis en figures com Kierkegaard, Von Balthasar o Nietzsche. D’altra banda, també és president del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya, una responsabilitat “que es mantindrà amb normalitat, després de la recent renovació del càrrec”.

“El prefecte actual coneix bé la cultura catalana, coneix la nostra història, literatura, filosofia i pensament propi”

El nomenament dels membres dels dicasteris depenen del Papa a proposta del prefecte. Des del setembre, el Dicasteri per a la Cultura i l’Educació està presidit pel cardenal portuguès José Tolentino de Mendonça, “un extraordinari poeta i pensador”, “un home que coneix molt bé la cultura catalana, coneix la nostra història, literatura, filosofia i pensament propi”, segons ha assegurat Torralba.

I ha afegit: “Mendonça ha estat a Catalunya, ha llegit autors i textos nostres, i poetes molt significatius, i això és un bon començament, perquè vol dir que cultures petites o minoritàries numèricament és important que siguin conegudes i sobretot que hi puguem ser i expressar-nos amb la nostra idiosincràsia i manera nostra de ser“. “Per tant, també és una molt bona notícia per al conjunt de la cultura catalana“.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!