Els jesuïtes i l’economia

Aquest any celebrem el 500 aniversari de la conversió de sant Ignasi de Loiola. El superior de la Companyia de Jesús, P. Arturo Sosa, ha visitat la Cova de Manresa. Aquest lloc és imprescindible per entendre qui és sant Ignasi. Fou en el temps que va passar a Manresa, on, contemplant el riu Cardener, va tenir una il·luminació. Una experiència que li va permetre veure noves totes les coses. No va veure una realitat diferent de la que avui podem veure nosaltres; més aviat va veure la quotidianitat amb una llum nova que permet escatir el seu significat més pregon.

A partir d’aquest moment, sant Ignasi començarà a prendre nota de la seva experiència des d’aquesta nova perspectiva. Durant anys anirà recollint apunts que, de mica en mica, s’acabaran convertint en els Exercicis Espirituals; un camí guiat vers el coneixement d’un mateix i vers la relació amb Déu. Avui, que proliferen tantes publicacions sobre autoajuda i mindfulness, cal recordar la profunda arrel antropològica dels Exercicis Espirituals, on l’home s’examina a si mateix i cerca Aquell que veritablement pot donar resposta al seu gran anhel.

Alessandra Smerilli ens parla en aquest número precisament sobre una de les realitats del nostre temps que cal que sigui contemplada des d’una llum nova: l’economia. La pandèmia ha mostrat que la situació viscuda ha fet més rics els rics i més pobres els pobres. Hi ha una dinàmica perversa que fa que els daltabaixos de la vida enfonsin encara més els més necessitats. Smerilli, que és doctora en Economia, proposa una economia centrada en el «nosaltres», on la cura dels altres sigui una dada present en el nostre món. Fa pocs dies corria per Facebook una notícia en què es preguntava a una antropòloga quan va aparèixer en els nostres avantpas- sats la primera característica humana. Va respondre amb la fotografia d’un fèmur trencat i tornat a soldar. Aquesta dada implica que algú es va fer càrrec de la persona ferida; perquè no es podia moure, ni anar a buscar aigua, ni molt menys cercar aliment. Algú en va tenir cura durant molt de temps, fins que va tornar a ser autònoma. Tenir cura és una característica exclusiva de l’ésser humà.

Una de les àrees d’acció de la Companyia de Jesús són els estudis en economia. Tenen grans escoles de negocis. En aquest 500 aniversari, necessitem de nou la il·luminació de sant Ignasi per poder mirar d’una manera més humana les nostres dinàmiques econòmiques i la nostra relació amb el germà

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!