No és el primer cop que els bisbes catòlics del Brasil fan una crida en defensa del poble ianomami, dels líders de les comunitats indígenes de la selva amazònica i de diferents organitzacions humanitàries.

Però les imatges i les xifres esfereïdores que es van fer públiques el 21 de gener, després de la visita del president Lula da Silva i una delegació de ministres a la regió dels ianomami, han fet que els bisbes s’hagin pronunciat novament.

En un comunicat, la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil, davant les imatges de cossos esquelètics de nens i adults, els prelats es declaren “estupefactes”, “indignats” i alhora “profundament solidaris” amb el poble i amb tots aquells que “intenten evitar més morts” a l’Amazones.

Els bisbes donen suport a les “accions valentes del president de la República i de ministres i assessors que han visitat la regió, han pres les mesures necessàries i urgents per expulsar els invasors i salvar moltes vides”.

Fent referència a l’exhortació postsinodal Estimada Amazònia, els prelats alerten que estan davant d’una situació més en la qual es repeteix el que denuncia el papa Francesc: “Els pobles originaris han vist molts cops, impotents, la destrucció de l’entorn natural que els permetia alimentar-se, curar-se, sobreviure i conservar un estil de vida i una cultura que els donava identitat i sentit.”

L’anterior govern de Jair Bolsonaro va alliberar terres indígenes per a la mineria, i la tala il·legal que va destruir el bosc, va contaminar les aigües i els rius, va generar malalties, fam i mort.

La reserva indígena ianomami és un territori de gairebé 10 milions d’hectàrees i on viuen més de 30.000 persones, segons dades oficials.

En la dècada dels noranta, els ianomami van perdre una cinquena part de la població per malalties importades pels miners, l’activitat dels quals el president Bolsonaro va intentar legalitzar, com a part de la seva política de l’explotació dels recursos naturals a l’Amazònia.

L’actual president, Lula da Silva, ha creat una comissió per combatre la manca d’assistència mèdica a la comunitat indígena i s’ha anunciat la instal·lació d’un centre d’operacions d’emergència de salut pública a la regió.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!