El Papa fa una crida per lluitar contra la pobresa

El papa Francesc s’ha trobat amb els participants en la Trobada Mundial dels Moviments Populars, organitzada pel Pontifici Consell Justícia i Pau amb col·laboració amb la Pontifícia Acadèmia de les Ciències Socials i amb els líders de diferents moviments.

El Pontífex ha parlat del terme solidaritat i ha assenyalat que “alguns cops l’hem transformat en una paraula dolenta. És una paraula que representa molt més que alguns actes de generositat esporàdics. És pensar i actuar en termes de comunitat, de prioritat de vida de tots sobre l’apropiació dels béns per part d’alguns”. En aquest sentit, ha explicat que “és lluitar contra les causes estructurals de la pobresa, la desigualtat, la manca de treball, la terra i l’habitatge, la negació dels drets socials i laborals. És afrontar els efectes destructors de l’imperi dels diners: els desplaçaments forçats, les emigracions doloroses, el tràfic de persones, la droga, la guerra, la violència…”.

També ha recordat que la trobada no responia a una ideologia, perquè els moviments no treballen amb idees sinó amb realitats: “No es pot abordar l’escàndol de la pobresa i promoure estratègies de contenció que únicament tranquil·litzin i converteixin els pobres en éssers domesticats i inofensius. Aquesta trobada respon a un anhel molt concret: terra, sostre i treball. És estrany, però si parlo d’això per a alguns resulta que el Papa és comunista.”

Francesc s’ha referit a la cultura del “rebuig”. Segons el Pontífex, això té lloc quan “al centre d’un sistema econòmic hi ha el déu diner i no l’home. (…) Quan la persona és desplaçada i arriba el déu diner es trastoquen els valors”.

Atur

El Papa ha esmentat el problema de l’atur i ha dit que “tot treballador té dret a una remuneració digna, a la seguretat social i a una jubilació”. A la trobada han participat cartroners, recicladors, venedors ambulants, artesans, camperols, obrers… als quals se’ls nega la possibilitat de sindicalitzar-se i que no tenen un ingrés adequat i estable. “Avui vull unir la meva veu a la seva i acompanyar-los en la lluita”, ha dit Francesc.

Un altre tema sobre el qual ha reflexionat el Bisbe de Roma ha estat la pau i l’ecologia: “No pot haver-hi terra, no pot haver-hi sostre, no pot haver-hi treball si no tenim pau i destruïm el planeta… la creació no és una propietat de la qual podem disposar al nostre gust (…). La creació és un do, és un regal, un do meravellós que Déu ens ha donat perquè en tinguem cura i el fem servir en benefici de tothom, sempre amb respecte i gratitud.”

Com és costum en el Pontífex, ha llançat unes preguntes punyents i directes: “Per què en aquest sistema s’ha tret l’home, la persona humana, del centre i se l’ha reemplaçat per una altra cosa? Per què es ret un culte idolàtric als diners? Per què s’ha globalitzat la indiferència?” I ell mateix ha donat la resposta: “Perquè el món s’ha oblidat de Déu, que és Pare; s’ha tornat orfe perquè ha deixat Déu de banda.”

Per això, ha subratllat que els cristians “tenim una cosa molt bonica, un programa revolucionari: les benaurances“. I ha destacat la importància de caminar plegats i que “els moviments populars expressen la necessitat urgent de revitalitzar les nostres democràcies. (…) És impossible imaginar un futur per a la societat sense la participació protagònica de les grans majories i aquest protagonisme excedeix els procediments lògics de la democràcia formal”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!