El Papa condemna la pena de mort

El Papa ha rebut una delegació de l’Associació Internacional de Dret Penal, a la qual ha reiterat el valor de la vida i la dignitat de la persona. Per això, ha reafirmat la condemna absoluta de la pena de mort que, per a un cristià, és inadmissible. També ha parlat de les “execucions extrajudicials”, els homicidis comesos per alguns estats o els seus agents i presentats com a conseqüència indesitjada de l’ús raonable, necessari i proporcional de la força per aplicar la llei. I ha recordat que la pena de mort és emprada pels règims totalitaris com “un instrument de supressió de la dissidència política o de persecució de les minories religioses o culturals”.

El Papa ha reflexionat sobre les condicions dels empresonats, entre ells els presos sense condemna i els condemnats sense judici. En aquest sentit, ha dit que la presó preventiva, quan es fa servir de forma abusiva constitueix una forma de pena il·lícita oculta, més enllà de la legalitat. També ha recordat les condicions deplorables de les presons a molts països, que moltes vegades és producte de l'”exercici arbitrari i despietat del poder sobre les persones privades de llibertat”.

Tortura

Francesc s’ha referit a la tortura i a altres tractes inhumans i degradants. La mateixa doctrina penal, ha assenyalat, té una responsabilitat important perquè ha permès la legitimació de la tortura en determinades condicions i ha obert el camí per a abusos posteriors.

El Pontífex no ha oblidat l’aplicació de sancions penals als nens i als ancians ni algunes formes de criminalitat que fereixen greument la dignitat de la persona i el bé comú, entre elles el tràfic de persones i l’esclavitud. Entre aquestes formes de criminalitat, també ha esmentat la pobresa absoluta i la corrupció: “La concentració escandalosa de la riquesa global és possible a causa de la convivència dels responsables de la cosa pública amb els poders forts. La corrupció és un procés de mort i un mal més gran que el pecat. Un mal que més que perdonar cal guarir.”

Segons Francesc, “la cautela en l’aplicació de la pena ha de ser el principi regidor dels sistemes penals i el respecte a la dignitat humana no només ha d’actuar com a límit de l’arbitrarietat i els excessos dels agents de l’Estat, sinó com a criteri d’orientació per perseguir i reprimir les conductes que representen els atacs més greus a la dignitat i integritat de la persona”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!