La Mare de Déu de la Mercè, patrona de la ciutat, diòcesi i província eclesiàstica de Barcelona, és l’advocada dels captius. Diu la tradició que la nit de l’1 al 2 d’agost del 1218 es va aparèixer al mercader Pere Nolasc, a qui va demanar que tingués mercè dels captius cristians segrestats pels pirates musulmans. I així ho va fer: el 10 d’agost del mateix any, davant l’altar major de l’antiga catedral de Barcelona, en presència del rei Jaume I i del bisbe Berenguer de Palou, va fundar l’Orde de la Mercè. Per això, en l’homilia de la solemnitat de la Mercè, el cardenal Omella, després d’aquesta referència històrica, ha instat els cristians d’avui, i el conjunt d’homes i dones de bona voluntat, a ajudar els que pateixen les captivitats d’avui dia i que podem reconèixer fàcilment.

Tal com ha exposat, és l’ancià que viu en la soledat i sense els ajuts a la dependència, l’adult que ha perdut la feina, el qui acaba de sortir de la presó, la dona i l’infant explotats per les organitzacions de tràfic de persones, el jove desorientat, l’immigrant i “tantes persones tristes que viuen sense esperança en una societat accelerada i sovint indiferent”.

Panoràmica de la basílica en la missa patronal. Foto: Agustí Codinach

“El Senyor —ha dit Omella— ens ajuda a trencar el jou de les esclavituds que ens oprimeixen, i la Mare de Déu de la Mercè ens diu no tanquis els ulls i estén la teva mà, escolta i acompanya el dolor dels qui més pateixen.” Per això, l’arquebisbe de Barcelona ha encoratjat a acompanyar els joves que no troben el sentit de la seva vida, a “fer una clara aposta per l’estabilitat familiar” i a “reduir les cues de la fam i fer tot el possible per donar una sortida a les persones que viuen al carrer, moltes d’elles afectades per malalties mentals i addiccions”.

Cardenal Omella

“La Mare de Déu de la Mercè ens diu no tanquis els ulls i estén la teva mà, escolta i acompanya el dolor dels qui més pateixen”

L’ofici religiós, que ha tingut lloc davant més de 300 persones, ha estat concelebrat pel bisbe de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, i els bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Javier Vilanova. En el capítol d’autoritats polítiques, cal destacar la presència de la delegada del Govern espanyol, Maria Eugènia Gay; de la consellera de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Lourdes Ciuró; del primer i cinquè tinent d’alcaldia, Jaume Collboni i Albert Batlle. En total, hi han assistit 18 regidors de l’Ajuntament de Barcelona, així com diferents comandaments militars, encapçalats per l’inspector general de l’Exèrcit, Manuel Busquier, i alguns diputats i representants de les universitats amb seu a Barcelona. També hi ha participat la directora general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Yvonne Griley.

El cardenal Omella, després de la processó d’entrada, ha beneït la imatge restaurada de la Mare de Déu de la Mercè. En aquest sentit, en l’homilia, ha volgut agrair la implicació econòmica d’institucions i particulars en la restauració de la talla gòtica de la Mare de Déu de la Mercè i del cambril. De fet, la vigília de la festa de la Mercè culminaven tots aquests treballs amb el trasllat de la talla original restaurada i la seva col·locació al cambril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!