El proper dia 24 de desembre, a les 23 h, s’interpretarà per primera vegada a la història el Cant de la Sibil·la a la cripta de la Basílica de la Sagrada Família.

L’accés s’obrirà una estona abans i serà a través de l’accés directe a la Cripta, situat a la Façana de la Passió (c/Sardenya, 318). L’entrada és lliure (només cal acostar-s’hi i accedir-hi), fins a completar aforament. Al final del concert es podran deixar donatius per tal de cobrir les despeses de la representació.

Aquesta representació sorgeix com a iniciativa conjunta entre la Parròquia de la Sagrada Família i el compositor i productor Sergi Planas, que és l’autor i director de la versió que s’hi interpretarà.

El Cant de la Sibil·la és un concert que segueix una tradició ja mil·lenària, sorgida al territori d’Aquitània poc després de l’any 900, arran de les pors mil·lenaristes. Aquesta tradició va arrelar especialment als Països Catalans, únic territori on ha persistit fins avui. El Cant de la Sibil·la, en la seva versió mallorquina, ha estat declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco. El Cant de la Sibil·la consisteix en l’anunci cantat de la fi del món per part de la Sibil·la, figura pròpia de la mitologia clàssica, però adoptada pel cristianisme. Vol ser, en certa manera, una invitació a la reflexió sobre el nostre paper en el món.

El Cant de la Sibil·la és lleugerament diferent en cadascun dels llocs on s’interpreta, generalment en base a la tradició que hi ha a cada localitat. Així doncs, el Cant de la Sibil·la que s’interpreta a Palma de Mallorca és diferent del de Tarragona, i alhora tots dos són diferents del de la Catedral de Barcelona, o del que s’interpretarà a la Sagrada Família. En aquest concert podrem escoltar el Cant de la Sibil·la amb el text en català antic, que és un dels més estesos arreu (i és, de fet, el text que publica el Govern de les Illes Balears). Pel que fa a la música, la melodia de la tornada prové d’un Cant de la Sibil·la medieval. Tota la resta és una creació original del compositor Sergi Planas, que ha estat realitzada seguint els cànons de la música de l’època.

En total, veurem 5 músics: soprano, trompeta, orgue, percussió clàssica i violí. Aquesta versió va ser estrenada el 2 de gener del 2022 per encàrrec de l’Ajuntament de la Riera de Gaià.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!