La gent de la Segarra s’ha abocat amb els ucraïnesos, tal com constata amb orgull Mn. Ramon Balagué, rector de Guissona (bisbat d’Urgell). Ja han arribat 46 famílies (94 persones) al poble, però la previsió és que n’arribaran moltes més.

Per coordinar l’ajuda s’ha creat una comissió mixta entre Ajuntament, parròquia de Santa Maria de Guissona i Càritas. Quan arriben les persones primer se’ls fa l’empadronament, després, a través de Càritas, se’ls dona un tiquet per valor de 100 euros cada mes, i alhora se’ls permet agafar de la botiga de Càritas tot el que necessitin: mobles, roba, joguines… Al mateix temps, els veïns han obert pisos buits i els han posat a la seva disposició, si bé també és cert que molts han anat a raure a casa de familiars.

La directora de Càritas, Cecília Fernàndez, acollint famílies refugiades.

Cal tenir en compte que Guissona, en què la meitat dels habitants són estrangers, tenia abans de la invasió russa 1.064 veïns ucraïnesos, fidels de l’Església grecocatòlica ucraïnesa, que es reuneixen a la mateixa parròquia de Guissona, com també fan els fidels de l’Església ortodoxa romanesa. Fins a 200 persones entre catòlics i ortodoxos discorren pel temple parroquial un diumenge qualsevol, però és que ara la presència de gent és contínua.

Ara no tanco l’església”, explica Mn. Balagué, “contínuament hi entra gent a resar”. De fet, l’església ha estat sovintejada tothora des del moment de la invasió russa, com a recer de pau i pregària. La icona de la Mare de Déu de Zarbanitsa, especialment venerada pels cristians grecocatòlics, acompanya totes celebracions, com la pregària de sant Francesc d’Assís “Oh Senyor, feu de nosaltres instruments de la vostra pau!”, en català i ucraïnès. Una de les celebracions destacades va ser la que va presidir l’arquebisbe Joan Enric Vives, el 26 de febrer, amb la comunitat grecocatòlica i ortodoxa de la ciutat de Guissona i altres pobles veïns.

L’arquebisbe Vives va presidir la pregària del 26 de febrer.

La comunitat de fidels ucraïnesos viu ara l’alegria del retorn del seu capellà dissabte 12. El P. Taras Kogut s’havia quedat bloquejat a Ucraïna mentre hi era de visita juntament amb el seu fill. Durant el temps que ha estat al seu país ha estat ajudant Càritas d’Ucraïna.

Les persones interessades a col·laborar econòmicament poden fer el donatiu a Càritas Urgell: ES36 2100 0018 1702 0051 6790 / BIZUM: 33449

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!