Càritas Barcelona posa el focus d’atenció en els infants

Els infants són les grans víctimes innocents de la crisi econòmica i per això Càritas diocesana de Barcelona focalitza en ells bona part de les ajudes i també de la campanya de sensibilització. Una de cada 3 persones ateses són infants. El 52% de les llars ateses són famílies amb fills. És més, l’atenció a infants i adolescents ha crescut, en nombres absoluts, un 24% en relació amb el 2009.

Les necessitats dels infants són moltes, perquè no únicament esdevenen tot sovint testimoni mut del clima de tensió familiar a causa de les penúries econòmiques, sinó que a més acaben sent víctimes del fracàs escolar, de la manca d’una nutrició adient, d’un habitatge precari i de problemes psicològics i emocionals.

Per prevenir l’exclusió de família i infància, Càritas diocesana de Barcelona desplega un conjunt de 57 projectes: tres centres oberts i de dia per a infants i adolescents, dos centres de lleure, dinou espais de reforç educatiu, cinc serveis d’ajuda a la llar per a famílies, tres casals de joves, dues cases d’acollida per a mares i fills, nou centres de suport a mares i fills i deu espais de guarda d’infants.

Així mateix, Càritas Barcelona ha posat en marxa quatre centres Paidós d’Atenció Integral i Integrada a les Famílies amb fills de 0 a 6 anys. I, tal com ha explicat Mercè Darnell, cap de programes i de serveis, Càritas ha triplicat l’atenció psicològica individual a infants, adolescents i joves.

174.000 persones

Amb motiu del Nadal, Càritas fa un avançament de les dades corresponents al 2014. I així tenim que un total de 174.000 persones han estat ateses entre les 126 Càritas parroquials i arxiprestals, cosa que suposa un augment del 5% respecte del 2013.

El resultat és, com sempre, ambivalent, ja que, d’una banda, posa en relleu la generositat de les persones que col•laboren econòmicament amb Càritas (un 90% dels ingressos són de fonts privades) però, de l’altra, denota que alguna cosa no acaba de funcionar.

I així tenim que el dret a la feina, a l’habitatge i a una Renda Garantida de Ciutadania queden com sempre en paper mullat quan topen contra l’actual cojuntura política i econòmica. Qui diu que estem sortint de la crisi? Segons Salvador Busquets, director de Càritas diocesana de Barcelona, «una cosa és que millorin els indicadors macroeconòmics i una altra és que les famílies ho notin». «Dir que estem sortint de la crisi quan hi ha quatre milions i mig de persones aturades o 1.900.000 de famílies a l’Estat espanyol sense cap tipus d’ingrés, això és sortir de la crisi?» I alerta que d’aquí a un o dos anys el problema pel que fa a l’habitatge seran els desnonaments per impagament de lloguer.

Demanda del cardenal Martínez Sistach

La pobresa és cada vegada més crònica, extensa, intensa, profunda i autòctona. Així ho va dir el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona i president de Càritas diocesana. En la seva intervenció en la roda de premsa celebrada el dijous 18 de desembre, el cardenal Martínez Sistach va fer una crida a augmentar el parc d’habitatges de lloguer social, d’escoles bressol, i a garantir uns ingressos mínims a les famílies, així com la cobertura de beques menjador i de llibres a escolar.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!