El secretari general del Sínode, el cardenal Mario Grech, i el relator general del Sínode, el cardenal Jean-Claude Hollerich, han presentat les principals novetats de cara a l’Assemblea General Ordinària del Sínode de Bisbes, el proper octubre.

Els purpurats han comentat que no canviarà ni la naturalesa ni el nom (que continua sent “Sínode dels Bisbes”), però sí que es modifica la composició dels participants en la propera assemblea sobre la sinodalitat, en la qual també participaran membres “no bisbes”, designats directament pel Papa, el 50% dels quals “s’espera” que siguin dones.

Aquesta és una petició expressa de diferents sectors, juntament amb la de “potenciar” la presència dels joves. Tots tindran dret a votar, arribant a un nombre de membres amb dret a vot al voltant de 370 sobre els més de 400 participants totals.

El primer dels canvis és que els deu clergues que pertanyen a instituts de vida consagrada, triats per les organitzacions que representen els superiors generals, ja no hi són presents. Han estat substituïts per cinc religioses i cinc religiosos que també pertanyen a instituts de vida consagrada, escollits per les mateixes organitzacions representatives de les superiores i dels superiors generals. Com a membres, tenen dret a vot.

En segon lloc, ja no hi ha auditors, però s’afegeixen 70 membres més no bisbes que representen altres fidels del Poble de Déu (sacerdots, persones consagrades, diaques, fidels laics) i que provenen de les Esglésies locals.

Són escollits pel Papa d’una llista de 140 persones indicades (i no elegides) per les set reunions internacionals de les conferències episcopals i l’assemblea de patriarques de les Esglésies orientals catòliques.

Des del Sínode s’han enviat cartes a les conferències episcopals amb la sol·licitud d’elaborar les llistes de noms. Tenen de termini fins a finals de maig per fer-ho.

Des de l’organització es demana que el 50% d’aquests membres siguin dones i que també es valori la presència de joves. Es demana que es tingui en compte no només la seva cultura general i prudència, sinó també els seus coneixements, tant teòrics com pràctics, i la seva participació en diferents capacitats en relació amb el procés sinodal.

En tercer lloc, els representants dels Dicasteris que hi participaran són els indicats pel Papa.

No és una revolució

Comentant aquestes modificacions, els cardenals han aclarit que “no és una revolució, sinó un canvi important”.

En declaracions als mitjans vaticans, el cardenal Hollerich ha destacat que “ens trobem davant d’un repte mundial: la polarització, un individualisme cada vegada més gran, en el qual el consens no existeix”. En aquest sentit, ha afirmat que si l’Església troba una manera sinodal per gestionar les divergències en comunió i caminar junts, faria “un gran servei al món”.

Segons els purpurats, la participació de realitats eclesials tan diverses al Sínode assegura el diàleg entre el do de profecia del Poble de Déu i el discerniment dels pastors

Tots dos han explicat que aquestes novetats enriquiran el Sínode, la naturalesa del qual no ha canviat, han insistit, i tota l’Església.

En resposta a una pregunta sobre les votacions finals, tots dos cardenals han estat molt clars: “No estem darrere els vots.” I han matisat que la votació és un instrument humà que ajudarà, però que el Sínode “és un discerniment, és una pregària”.

Unes paraules que recorden l’ensenyament del papa Francesc, el qual sempre ha observat que el Sínode no és un parlament, sinó un “entrar en joc amb l’Esperit”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!