Augmenta el percentatge de declaracions a favor de l'Església

El percentatge de declaracions a favor de l’Església catòlica s’ha incrementat lleugerament en la Declaració de la Renda 2014 (IRPF 2013). En el territori de l’Agència Tributària, sense incloure les Hisendes Forals, s’ha incrementat en dues dècimes i ha passat del 35,01% al 35,20%.

En el total nacional, el percentatge únicament s’eleva una centèsima, del 34,87% a un 34,88%, per l’efecte del canvi normatiu en la hisenda foral de Guipúscoa, on el contribuent ha estat obligat a escollir entre l’Església catòlica, altres finalitats socials i una nova casella per a la diputació foral, sense possibilitat de marca múltiple.

Encara que l’increment és petit, és una dada positiva si es té en compte que, com a conseqüència de la crisi, s’ha produït una reducció important de la renda declarada a l’Estat espanyol, amb una disminució tant en el nombre de declaracions presentades com en la quantitat total dels diners recaptats.

En aquesta situació també ha disminuït molt lleument el nombre total de declaracions amb assignació a favor de l’Església (de 7.339.102 a 7.268.597) tot i que en menor proporció que el descens del nombre de declaracions presentades. Com a conseqüència, també disminueixen lleument els diners rebuts: 247,6 milions, 1,5 milions d’euros menys que en l’any anterior (249,1 milions).

A 12 de les 17 comunitats autònomes s’ha incrementat el percentatge d’assignació, també ha augmentat en set comunitats l’import assignat en euros: Madrid, Extremadura, Balears, Múrcia, Canàries, Castella-la Manxa i la Rioja. Les comunitats autònomes on més diners s’assigna són Madrid, Andalusia, Catalunya i València. De la seva banda, les comunitats on més es marca la casella són Castella-la Manxa, Múrcia, Extremadura i la Rioja.

Pla de transparència

D’altra banda, la Comissió Permanent de la Conferència Episcopal ha donat el vistiplau al Pla de transparència i modernització dels sistemes de gestió de l’Església a Espanya. Aquest pla preveu un conjunt d’actuacions a diferents nivells i és un pas més en el compromís de la Conferència Episcopal per presentar a la societat, de forma més clara i completa, en què inverteix l’Església els diners que rep cada any dels contribuents.

També treballa perquè cada any siguin més els qui marquin la X en la Declaració de la Renda amb la garantia que amb la seva contribuió es garanteixen i mantenen les activitats bàsiques de l’Església. Marcar la casella no costa res i fa possible ajudar milions de persones. La tasca religiosa i espiritual de l’Església comporta funcions socials: ensenyament, atenció integral a nens, ancians, discapacitats, acollida a immigrants, ajuda personal i immediata a qui la crisi posa en dificultat, missioners…

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!