Altes responsabilitats a eclesiàstics filipins

L’Església catòlica a les Filipines compta amb 72.9 milions de fidels. És el país amb més catòlics a l’Àsia i el tercer del món després del Brasil i Mèxic. A la societat filipina, el cristianisme va esdevenir hegemònic a partir del segle XVI, arran del domini espanyol sobre l’arxipèlag, constituït per 7.107 illes. El fet de compartir el cristianisme com a religió majoritària fa que trobem paral·lelismes entre la cultura cristiana filipina i catalana. En són un exemple les festes tradicionals com Nadal i la Pasqua. La relació entre la societat filipina i la catalana ha estat molt estreta durant anys. Les primeres comunitats filipines es van establir a Catalunya durant la segona meitat del segle XIX. Catalunya va ser espai d’acollida dels intel·lectuals filipins i escenari del procés independentista de les Filipines. Molts filipins es van establir a Barcelona, i nombrosos catalans tam- bé van acabar arrelant en aquelles illes. Cognoms catalans com Ventura o Ortoll han mantingut una presència important a les Filipines. En aquelles illes anomenades «de Ponent» també trobem municipis que porten per nom Barcelona, Tarragona, Solsona, Cardona…

La importància geopolítica de l’arxipèlag és creixent. Hom preveu que d’aquí a 30 anys el país arribi als 150 milions d’habitants. Creixeran els qui estan en edat laboral i les Filipines arribarà a ocupar el lloc número 16 entre les economies més potents del món.

Avui a Catalunya hi ha més de 10.000 persones procedents de les Filipines i hi podem trobar entorn d’una dotzena de comunitats religioses formades bàsicament per aquest col·lectiu, la gran majoria a Barcelona.

Ara el papa Francesc ha fet un gest que mostra la seva confiança envers el cardenal filipí Luis Antonio Tagle, conegut al seu país com a Chito i, des del desembre, prefecte de la Congregació per l’Evangelització dels Pobles. Tagle fou arquebisbe de Manila i president de Càritas Internacional. El Papa l’ha inclòs en el rang honorífic de cardenals bisbes i per això ha hagut de modificar el codi de Dret Canònic. El cardenal Chito, que és papable, s’ha estrenat en la seva alta responsabilitat amb la benedicció d’una ràdio i amb una ponència davant dels bisbes de l’Àsia on ha parlat del paper de l’Església en l’era digital. L’evangelització és comunicació. «Déu es comunica, dialoga i escolta», ha dit.

Cal no oblidar que el nunci apostòlic d’Espanya és, des del mes d’octubre passat, un altre filipí, Bernardito Auza, que havia ocupat ja un càrrec clau: observador permanent de la Santa Seu davant l’ONU.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!