En Damián va néixer aquest 15 de novembre a la maternitat de Nostra Senyora de l’Altagràcia, a Santo Domingo (República Dominicana). Les Nacions Unides ha convingut simbòlicament que aquest nadó sigui l’habitant 8.000 milions de la nostra casa comuna. D’acord amb les projeccions actuals, l’any 2037 arribarem a ser-ne 9.000. L’Índia és el país del món amb un major creixement de població. L’any 2050 hi haurà vuit països responsables de la meitat del creixement de la població mundial: la República Democràtica del Congo, Egipte, Etiòpia, Nigèria, el Pakistan, Filipines, Tanzània i l’Índia. Tot i això, el ritme de creixement demogràfic a nivell mundial s’està alentint. Ara mateix 50 països ja estan perdent població. L’hivern demogràfic d’Europa fa que la mitjana d’edat al vell continent sigui de 41,7 anys, mentre que a l’Àfrica subsahariana és de 17 anys. L’Església catòlica ha manifestat sovint la seva preocupació per la baixada de la natalitat al nostre continent.

En Damián naixia a la República Dominicana el mateix dia que morien dues persones a Polònia, a deu quilòmetres de la frontera amb Ucraïna, a causa de l’explosió d’un míssil. La guerra en aquest país eslau continua generant patiment i cobrant-se víctimes mortals. En parlem a bastament al Primer Pla d’aquesta setmana. Ho fem a través del testimoni de l’actual rector de la parròquia ucraïnesa de Santa Mònica (Barcelona). Mossèn Iurii Stasiuk ha viatjat en diverses ocasions al seu país per ajudar l’exèrcit ucraïnès com a sacerdot i paramèdic. Ja fa uns dies que ha tornat a Barcelona. Hem aprofitat per conversar amb ell i conèixer la seva experiència com a sacerdot a la línia de batalla i a l’hospital de campanya. “Amb un ferit no has de parlar de la mort; has de donar-li esperança i forces per lluitar. Ara bé, si una persona és a punt de morir, la confesso, li dono l’absolució i li parlo de casa seva, de la família, per donar-li més tranquil·litat i ajudar-la a morir en pau.” Puntualitza que ara des de Catalunya continua ajudant de manera més indirecta i allunyada del front de guerra. També afirma que en tot aquest temps s’ha sentit molt acompanyat pel conjunt de l’Església diocesana de Barcelona.

Calidoscopi diocesà

En aquest número trobareu una nova secció que cada setmana prendrà el pols a l’activitat diocesana promoguda pels diferents bisbats de la Tarraconense. Aquesta novetat és una mostra del ferm compromís de Catalunya Cristiana per garantir una presència estable del conjunt de diòcesis amb seu a Catalunya a les pàgines d’aquest setmanari.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!